În apropierea satului Cuizăuca (raionul Rezina), la 71 km de Chișinău, în inima pădurii se află Mănăstirea Cuizăuca, care poartă hramul Sfîntului Vasile cel Mare. Mănăstirea a fost fondată de câţiva călugări în anul 1999, pe ruinele unei tabere pioniereşti. La început, mănăstirea purta hramul Cuviosului Efrem Sirul şi a lui Antim Ivireanul. Ulterior călugării s-au risipit prin lume, iar actualmente obştea mănăstirească este formată din patru măicuţe şi un părinte duhovnic, care se află la Cuizăuca din 2002.
Schitul a fost deschis la inițiativa Protopopiatului Rezina. Și nu întâmplător. Părinții au tot căutat prin arhive, unde au mai existat mănăstiri în cursul istoriei. Și s-a ajuns la descoperirea uneia pe teritoriul localității Cuizăuca, chiar pe amplasamentul actual.
Conform arhivelor documentare, cu aproximativ 300 de ani în urmă, pe acel loc exista o mică mănăstire. Un hrisov domnesc din 1778 arată că voievodul Alexandru Ghica delimita proprietățile a doi moșieri, care se judecau pentru niște terenuri ce atingeau teritoriul mănăstirii Cuizăuca. Nu se știe exact cât timp a existat mănăstirea. Localnicii n-o rețin. Se presupune că întâistătătorul Bisericii Ortodoxe din Moldova, arhiepiscopul Dimitrie Sulima, succesorul binecunoscutului mitropolit Gavriil Bănulescu-Bodoni, a dus o campanie de închidere a mănăstirilor mici care nu aveau subzistență economică și, probabil, așezământul monahal ar fi fost închis. Conform altor versiuni, mănăstirea a dispărut în urma unor invazii tătare sau a vre-unei rebeliuni țărănești.
Astăzi, la mănăstire sunt șase suflete, patru măicuțe, un preot duhovnic și un frate creștin care le este de ajutor. Odată cu cântatul cocoșilor se aud toaca și clopotele, apoi viața monahală iși urmează cursul firesc cu rugăciuni, psalmodieri, acatiste, ascultări. Slujbele sunt oficiate doar la sărbători și în fiecare zi de duminică.
Deși este o bisericuță neobișnuită, îmbrăcată în flori și în icoane, puțini călători știu, că acolo există un loc izolat de lume, unde se întîmpla lucruri minunate. Uimiți de mesajul indicatorului, doar cei mai curioși dintre pelerini ajung în acel loc aproape necunoscut, deoarece nu figurează pe traseele turistice.
Adresa:
s.Cuizăuca, r-l Rezina
Sursa: https://ortodox.md/tag/manastirea-cuizauca/